Σχετικά

Γενικά

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός ρομποτικής Robotex διοργανώνεται ετησίως από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) σε συνεργασία και με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, στη βάση του αντίστοιχου Παγκόσμιου διαγωνισμού.

Σκοποί

Σκοποί του διαγωνισμού είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και η προώθηση καινοτόμων μορφών μάθησης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου

Συμμετέχοντες

O διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των ηλικιών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων , φοιτητές και ενήλικες.

Οι συμμετέχουσες ομάδες λαμβάνουν μέρος με τη στήριξη προπονητών-εκπαιδευτών τους που εκπροσωπούν οργανισμούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία, φροντιστήρια, αναγνωστήρια, απογευματινές λέσχες, πανεπιστήμια, φοιτητικούς ομίλους κτλ

Αντικείμενο

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ετοιμάσουν ομάδα από 2 μέχρι 5 άτομα, η οποία  με τη βοήθεια προπονητή-εκπαιδευτή θα δημιουργήσει κατάλληλο ρομπότ για να λάβει μέρος στις διάφορες προκλήσεις του διαγωνισμού.

Προκλήσεις

Οι κύριες κατηγορίες προκλήσεων του διαγωνισμού είναι:

Maze Solving:

Το ρομπότ να ξεκινήσει από μια συγκεκριμένη γωνιά του λαβύρινθου και να φτάσει στο κέντρο του στο μικρότερο δυνατόν χρόνο.

Line Following:

Το ρομπότ θα πρέπει να ακολουθήσει τη μαύρη γραμμή στη διαγωνιστική πίστα, και το πιο γρήγορο κερδίζει.

SUMO:

Δύο ρομπότ διαγωνίζονται στην ειδικά σχεδιασμένη πίστα πάλης με στόχο να σπρώξει το ένα

το άλλο εκτός της πίστας και να θεωρηθεί νικητής.

Educational Robotics:

Έκθεση ρομποτικών κατασκευών με συγκεκριμένο θέμα όπου νικητής είναι ο κατασκευαστής του πιο εκπληκτικού, πρωτότυπου και λειτουργικού ρομπότ

Ρομπoτικές πλατφόρμες

  • Arduino
  • Edison
  • Engino
  • Lego
  • Raspberry Pi
  • Arm
  • ESP

Βραβεία

Οι νικητές εκτός από τεχνολογικά δώρα και υποτροφίες κερδίζουν το δικαίωμα συμμετοχής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ROBOTEX που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Εσθονία.

Στατιστικά

Οι τέσσερις διοργανώσεις Robotex ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία, πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών και επισκεπτών και θετική κάλυψη από τα  ΜΜΕ.

* 250 άτομα στον εσωτερικό χώρο ανά πάσα στιγμή, λόγω περιοριστικών μέτρων covid-19
 

Εθελοντές

Το Robotex Cyprus διοργανώνεται από λειτουργούς του CCS σε συνεργασία με την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού. Συνολικά, πέραν των 100 εθελοντών και κριτών-διαιτητών εργάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς για την υλοποίηση και επιτυχία της διοργάνωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το CCS για να ενωθούν με το δίκτυο των εθελοντών της διοργάνωσης.

Εμπλεκόμενοι φορείς

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη και συν-διοργανώνεται με το Πανεπιστήμο Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας. Υλοποιείται σε συνεργασία με τη Cyta (στρατηγικός συνεργάτης), την XM που (technology partner) και την Τράπεζα Κύπρου (Youth Supporter) και στηρίζεται από την ΕΚΟ (πλατινένιος χορηγός), το ΙδΕΚ  και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, (χρυσοί χορηγοί) και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις.

 

Οργανωτές

Συνδιοργανωτές

Εγκρίθηκε από

Συνεργάτες

Στρατηγικός Συνεργάτης

Technology Partner

Youth Supporter

Χορηγοί

Platinum Sponsors

Χρυσοί Χορηγοί

Ασημένιοι Χορηγοί

Χάλκινοι Χορηγοί

Πανεπιστήμια

Βραβεία

Υποστηρικτές

Επικοινωνία